Over Cafe ‘t Hooischip

De geschiedenis van Cafe ‘t Hooischip

Het komt vaak voor dat de naam van een Amsterdams café iets te maken met de oude situatie ter plekke of met een gebeurtenis die in de buurt heeft plaatsgevonden. Zo is de naam van Cafe ‘t Hooischip ook ontstaan. In verband met de aanvoer van de goederen waren de meeste markten aan het water gelegen, zo ook de Hooimarkt aan de oostzijde van de Amstel, tussen de Nieuwe Heren en de Keizersgracht. Stro en hooi waren artikelen waar in de 18e eeuw in Amsterdam een constante behoefte naar was.

Hooi en stro werden ook als bedvulling gebruikt, misschien niet door de wat chiquere Amsterdammer maar zeker door een groot aantal bewoners van de stad. Het hooi was niet alleen afkomstig van weidegebieden maar ook uit Friesland en Noord-Holland. Het stro en hooi werd met schepen naar de Amsterdamse Hooimarkt gebracht. In die tijd bestond het huidige Waterlooplein uit twee haaks op elkaar staande grachten. De Leprozengracht vanaf de Amstel en de Houtgracht naar de Zwanenburgwal. In 1874 werden deze gedempt en ontstond het plein wat later in 1883 Waterlooplein genoemd werd. Het uitladen en opstapelen van stro en hooi zal ongetwijfeld een zwaar en stoffig werkje zijn geweest wat uiteraard dorstig maakte.

lillian

Er was in die tijd een groot aantal kroegen rond de Hooimarkt. Het stadsbeeld is door de jaren heen in deze buurt erg veranderd, en veel van deze kroegen zijn verdwenen, maar bij cafe ‘t Hooischip kan je nog steeds naar binnenlopen voor een overheerlijk drankje en hapje!

waterlooplein

Heeft u vragen of suggesties?? Neem dan gerust contact met ons op!

Start typing and press Enter to search